Feest in Nieuwpoort

Vorige week was het feest in Nieuwpoort. Van vrijdag 26 tot en met maandag 29 mei stond de stad weer volledig in het teken van de waterdieren uit de Noordzee tijdens de Visserijfeesten en Vissershulde. Livemuziek, een zalige ambiance en vooral: overheerlijk hapjes, bereid met lokale lekkernijen. Om je vingers bij af te likken!

Maar 1 moment willen we in de kijker zetten. Op vrijdag 26 mei, om 17u30, werd Reddingboot 2 ‘Watson’ gedoopt. En was er een eerste officiële vaart. Reddingboot 2 is een uniek stuk maritiem erfgoed, dat dankzij een grote groep vrijwilligers volledig gerestaureerd is.

Korte geschiedenis van Reddingboot 2 ‘Watson’

Wereldoorlog Twee is net voorbij, wanneer de Belgische regering onze kust met nieuwe reddingsboten uitrust. Daarvoor bestellen ze 3 identieke vaartuigen van het type ‘Watson’ bij scheepswerf Samuel White.

In 1948 varen de zusterschepen België binnen: eentje meert aan in Zeebrugge, de tweede in Nieuwpoort. Nummer drie wordt in Oostende gestationeerd. De schepen blijven tot in de loop van de jaren ’80 in dienst.

Eenmaal op pensioen belandt Reddingboot 2 in Antwerpen als collectiedeel van het Nationaal scheepvaartmuseum (nu onderdeel van het MAS). In 2011 krijgt het vaartuig zelfs een beschermde status als varend erfgoed.

Wanneer in april 2018 Antwerpen de bruikleen stopzet, keert Reddingboot 2 terug naar thuishaven Nieuwpoort. In 2021 start uiteindelijk de restauratie. Na 2 jaar zwoegen is het nu eindelijk tijd om het erfgoed terug te water te laten.

Vaar zelf met de Watson

Verken onze wateren zelf met Reddingboot 2 ‘Watson’. Tickets kosten 18€ per persoon en kun je gemakkelijk online reserveren via www.visit-nieuwpoort.be. Wacht niet te lang, want voorlopig looopt het project van juni tot en met oktober.

Word deze zomer dus zelf bemanningslid voor even!

Stad Nieuwpoort ontwierp ook een gloednieuwe erfgoed-route waarin je meer leert over het leven van dit prachtig stuk erfgoed. Download de route gratis via de ErfgoedApp en struier langs de Havengeul. In de restauratiehangaar krijg je bovendien foto’s, videofragmenten en getuigenissen over deze boot te zien.